LEREN autorijden en slagen voor uw rijexamen is een mijlpaal in het leven van veel mensen. Het biedt je een mate van vrijheid en onafhankelijkheid die niet mogelijk is als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer of liften van vrienden en familie.

 

Goedkoop is het echter niet. Er komen veel kosten bij kijken, van het aanvragen van uw rijbewijs bij de DVLA tot het betalen van rijlessen en uw examen, en niet te vergeten de kosten van het bezit en het besturen van een auto. Deze kunnen allemaal snel opstapelen. Hier zetten we de essentiële zaken op een rij om u te helpen budget te voorzien voor een leven achter het stuur.

 

Voorlopige licentie

Om auto te mogen rijden moet je 17 jaar of ouder zijn, maar je kunt een voorlopig rijbewijs aanvragen als je 15 jaar en 9 maanden bent. Ook moet u in de afgelopen 12 maanden minimaal 185 dagen in het VK hebben gewoond en een nummerplaat op 20 meter afstand kunnen lezen.

 

 

Hoeveel kost een voorlopige vergunning?

Een voorlopig rijbewijs is 10 jaar geldig als je het gewoon aanvraagt ​​en verder niets doet. Slaag voor je theorie-examen en je hebt twee jaar de tijd om je praktijkexamen te doen.

 

Hoe vraagt ​​u een voorlopige vergunning aan? De gemakkelijkste manier is via de gov.uk-website https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence. U hebt een identiteitsbewijs nodig (zoals een paspoort), adressen waar u de afgelopen drie jaar in het VK hebt gewoond en mogelijk moet u ook een burgerservicenummer opgeven.

 

Hoe lang duurt het voordat een voorlopige vergunning wordt afgeleverd?

Het duurt meestal een week voordat een voorlopige licentie is verwerkt, hoewel het langer kan duren als de DVLA de door u verstrekte informatie moet controleren. Tot voor kort moest je ongeveer £ 25- £ 30 per uur hebben begroot voor rijlessen. Afrijden CBR tps is mogelijk online. Maar door de sterke vraag als gevolg van de pandemie hebben sommige instructeurs hun prijzen verhoogd. Blokkeert u boeklessen bij een rijschool, dan kunt u rekenen op een gereduceerd tarief.

 

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Er is geen minimumvereiste, maar de Driving Standards Agency (DSA) beveelt 45 uur professionele lessen aan voordat je je praktische rijexamen aflegt, plus ongeveer 20 uur oefenen onder toezicht van iemand die al geslaagd is voor zijn rijexamen.

 

Hoeveel kost een theorie-examen?

Het afleggen van je theorie-examen kost € 23,-. Koop echter ook de boeken Verkeersregels, Ken je Verkeersborden en Rijden – De Essentiële Vaardigheden, want hierin komen alle onderwerpen van het theorie-examen aan de orde. Je kunt ook een officiële gids voor de gevaarherkenningstest kopen als app, online software of dvd, zodat je die kunt oefenen voorafgaand aan het officiële examen.

 

Hoe lang duurt een theorie-examen?

Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen en je hebt 57 minuten om ze in te vullen. Om te slagen moet je 43 vragen goed beantwoorden. Het theorie-examen kun je online boeken en je hebt alleen je voorlopig rijbewijsnummer, een e-mailadres en een pinpas of creditcard nodig om te betalen.

 

Praktijk rijexamen

Het praktische rijexamen kost £ 62, maar dat springt op tot £ 75 als je het examen ‘s avonds, in het weekend of op een feestdag wilt afleggen. Als je niet slaagt voor je test, moet je hetzelfde opnieuw betalen om een ​​andere te boeken.

 

Hoe boek je een rijexamen

Nogmaals, u kunt een rijexamen boeken via de website gov.uk, tussen 06.00 uur en 23.40 uur, en u kunt tot 24 weken van tevoren een rijexamen regelen. Net als bij het theorie-examen heb je je voorlopig rijbewijsnummer en een creditcard of pinpas nodig voor de betaling, terwijl je ook de beschikbaarheid van je rijinstructeur kunt controleren als je zijn persoonlijk referentienummer hebt.

 

Andere te overwegen kosten

Er zijn veel extra kosten die gepaard gaan met leren autorijden, en een van de hoogste zal een verzekering zijn. De premies zijn hoog, maar u kunt de kosten verlagen met de zogenaamde ‘black box’-dekking, die uw rijgedrag in de gaten houdt en zou moeten resulteren in lagere rekeningen.

 

Wat je ook doet, verzeker geen auto onder een bestaande bestuurder en stel een leerling niet op als bestuurder bij naam om te proberen kosten te besparen – als de leerling de belangrijkste bestuurder is, staat deze handeling bekend als ‘fronting’ en kan dit resulteren in in opgezegde dekking en weigering van uitkering als u toch een ongeval heeft.

 

Auto

Als je in de gelukkige positie bent om een ​​auto te kunnen kopen om in te leren rijden, koop dan iets bescheidens en zonder veel vermogen terwijl je de basis leert. Als het een goedkope auto is, maakt het niet zoveel uit of hij last heeft van stoten en deuken.

 

Belasting

Wegenbelasting is ook een belangrijke factor. Waar scooter theorie oefenen mogelijk is. Auto’s die zijn geregistreerd na 1 april 2017 kosten £ 155 per jaar aan belasting, maar vóór ttoen was er een variabel tarief van de wegenbelasting op basis van de uitstoot van een auto, dus je kon bijna niets betalen om een ​​auto te belasten die tussen 1 maart 2001 en 31 maart 2017 was geregistreerd.

 

Totale kosten van leren autorijden

Er is geen concreet antwoord op de vraag hoeveel het kost om te leren autorijden. Als je echter een auto wilt kopen, verzekeren en betalen voor het onderhoud, dan betalen voor lessen en natuurlijk betalen voor je theorie- en praktijkexamens, loopt het totaal al snel op. Kom met een praktisch budget van ongeveer £ 5.000, en je zou wel eens op weg kunnen zijn naar onafhankelijkheid, ervan uitgaande dat alles soepel verloopt.